איך מתפתחת חרדה? שאלות, תהיות ומחשבות על שורשי הפחד והדאגה
- יפית אוחנה
- 30 באוק׳ 2023
- זמן קריאה 3 דקות
עודכן: 29 בנוב׳ 2024
חרדה היא אחת מהתופעות הנפוצות והמסקרנות ביותר בעידן המודרני ובמיוחד לאחרונה במדינת ישראל.
היא יכולה להופיע בצורה עדינה כמעט לא מורגשת, או, מנגד, להתפרץ בעוצמות שמשתקות את התפקוד היומיומי.
אבל מה בעצם עומד מאחורי החרדה? איך היא מתפתחת בתודעה שלנו, ומהן הסיבות שמובילות אנשים רבים לחוות אותה? בואו נעמיק ונשאל את השאלות שכולנו אולי קצת חוששים לשאול.
האם החרדה היא משהו שאנחנו "נולדים איתו"?
זו שאלה שמטרידה חוקרים ומטפלים רבים. יש כאלה שמאמינים שהחרדה יכולה להיות תוצאה של נטייה גנטית – כלומר, שאם יש לנו קרובי משפחה שסבלו מחרדה, ייתכן שאנחנו נישא בתורשה זו. אבל האם זה באמת כך? האם ניתן "לרשת" את החרדה כמו עיניים כחולות או שיער ג'ינג'י? ומה לגבי החוויות שאנחנו עוברים בדרך?
האם זה אפשרי שהחרדה נבנית מאוסף של חוויות יומיומיות, שלפעמים אפילו לא נראות כל כך דרמטיות? למשל, חוויות בבית הילדות. אולי, אם גדלנו עם הורה שהיה חרד או מודאג יתר על המידה, אשר הזהיר אותנו מכל דבר, למדנו בעצמנו "לראות סכנה" בכל פינה? האם חרדה היא תוצאה של השפעות סביבתיות, או שהיא באמת משהו מולד?

איך השפעות הסביבה תורמות להתפתחות החרדה?
דמיינו סיטואציה שבה ילד קטן, שעדיין לא מבין את העולם עד הסוף, רואה את הוריו במצבים של דאגה, פחד, או חוסר שקט. הוא אולי שומע את אמו אומרת לו: "תיזהר! זה מסוכן!" או את אביו מזהיר אותו שוב ושוב ממצבים מסוימים. הילד הזה לומד, אולי בלי להבין, שיש "סכנות בכל מקום". איך זה משפיע על הדרך שבה הוא רואה את העולם כשהוא גדל?
האם התפיסה הזו מלווה אותו לחיים הבוגרים ומפתחת דפוסי חשיבה של "מה אם"? האם הוא מתחיל לשאול את עצמו שאלות כמו: "מה יקרה אם זה לא ילך?", "מה יקרה אם אני לא אצליח?", ואפילו "מה יקרה אם משהו רע יקרה לי?". החרדה מתגברת, והיא הופכת למעין שותפה שקטה בחיים, שמלווה אותו בכל צעד.
מה קורה במוח כשהחרדה משתלטת?
האם שאלתם את עצמכם מה קורה במוח שלנו כשאנחנו חווים חרדה? באילו תהליכים עצביים אנחנו מעורבים? החוקרים יודעים היום שהמוח שלנו מגיב לחרדה בתהליך ביולוגי מורכב, שבו משתתפים חומרים כימיים והורמונים שמסמנים לגוף "להיות בכוננות". איך המוח שלנו יודע להפריד בין סכנה אמיתית לבין פחד מדומיין? האם לפעמים הוא פשוט נוטה "להגזים" בתגובה?
במוחנו, יש מערכת הקרויה "מערכת הלחץ" – אותה מערכת שמפעילה אותנו במצבי חירום, ומאותתת לנו לברוח או להילחם. אבל מה קורה כאשר מערכת זו מופעלת בתדירות גבוהה מדי, או בנסיבות שאינן מצריכות זאת? כיצד נוצר מצב שבו החרדה הופכת לחלק שגרתי מהחיים שלנו? האם אנחנו יכולים "ללמד" את המוח שלנו להרפות?
האם אפשר לצאת ממעגל החרדה?
שאלה חשובה ואולי החשובה מכולן היא – האם אפשר לצאת ממעגל החרדה? האם אפשר לשנות את הדפוסים שנחרתו בנו מגיל צעיר, ולפתח חשיבה שמרגיעה אותנו במקום להלחיץ? האם טיפול יכול לעזור לנו לגלות איך להשקיט את הדאגות ולהחזיר את השקט הנפשי?
יש גישות טיפוליות רבות ומגוונות, וכל אחת מציעה תשובות שונות לשאלה הזו. מטפלים רבים מאמינים שלמרות שמקורה של החרדה עשוי להיות עמוק ומושרש, אפשר לשנות את הדרך שבה אנחנו חושבים ומרגישים, בעזרת תמיכה מתאימה וטכניקות שעוזרות לנו "לאמן" את המוח שלנו מחדש.
מה אתם חושבים?
בסופו של דבר, השאלות הללו נותרות פתוחות, ומזמינות כל אחד ואחת מאיתנו לחשוב על השורשים של החרדה בחיינו. האם אתם מוצאים דפוסים מהעבר שלכם שמשפיעים עליכם גם היום? האם יש לכם דרכים משלכם להתמודד עם הדאגות והחששות? ולבסוף, האם אתם מאמינים שיש ביכולתכם למצוא דרך לצאת ממעגל החרדה ולחיות חיים רגועים ושלווים יותר?
מוזמנים לשתף, להרהר, ולהוסיף את הקול הייחודי שלכם לשיח הזה.